NACIONALNA  PREVENTIVNA  AKCIJA:  UPORABA  MOBILNIH  TELEFONOV

Različne raziskave uporabe mobilnih telefonov v prometu kažejo na zaskrbljujoč trend, da se uporaba mobilnih telefonov v prometu povečuje. Druga pomembna sprememba v obnašanju uporabnikov pa je, da uporabniki poleg telefoniranja med vožnjo pogosto tudi pošiljajo sporočila, brskajo po spletnih straneh in objavljajo ter pregledujejo vsebine na družabnih omrežjih. K uporabi mobilnih telefonov v prometu je zlasti nagnjena mlajša generacija, pa tudi vozniki srednje starosti, predvsem zaradi poslovnih razlogov.

Z uporabo mobilnega telefona v prometu se zmanjšuje zbranost in pozornost na sprejemanje ključnih informacij iz okolja in tako se povečuje tveganje za nastanek prometne nesreče. Med uporabo mobilnega telefona uporabnikova pozornost zmanjšana v kar treh vidikih zaznavanja in upravljanja, in sicer v:

  • vidnem – namesto na cesto in okolje, je pogled usmerjen v zaslon telefona,
  • telesnem – roke niso na volanu ali krmilu vozila pač pa na napravi,
  • miselnem – miselni procesi so usmerjeni v dogajanje, ki ga sporoča naprava.

Ključno sporočilo, ki ga želimo posredovati voznikom in voznicam je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo.

Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila, voznik 4x več časa ne gleda na vozišče, kot pri normalni vožnji.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo, pa tudi med vožnjo s kolesom ali pešačenjem vpliva na:

  • slabši reakcijski čas voznika ali pešca (50% slabši kot vožnja v normalnih pogojih),
  • počasnejše zaznavanje prometne signalizacije in reagiranje nanjo,
  • daljši zavorni čas,
  • zmanjšano zaznavanje okolice in prometa,
  • večje tveganje pri odločitvah, kot je npr. ustrezna varnostna razdalja, slabše prilagoditve razmeram na cesti in drugo.

Kot pešci, kolesarji ali uporabniki drugih prevoznih sredstev smo lahko zaradi nespametne uporabe mobilnih telefonov v prometu ogroženi sami ali pa ogrožamo druge. 

Ne uporabljaj telefona med hojo ali vožnjo s kolesom, skirojem ipd. 

(Vir: Agencija za varnost v prometu)

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)