Dragi učenci in učenke, spoštovani starši in zaposleni,

kar nekaj časa že živimo v obdobju, ki ga je zaznamoval novi koronavirus (SARS-CoV-2) in ukrepi za preprečevanje so nam poznani in so postali del našega življenja. 

Največ za ohranjanje zdravja in v izogib morebitnemu širjenju virusa (-ov), lahko storimo sami, in sicer tako, da upoštevamo navodila NIJZ.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je, tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

 • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Upoštevajte vladni odlok o obvezni uporabi zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru in javnem prometu. 
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi.
 • Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

 Najpomembnejše je to, da bolni učenci/učenke ostanejo doma, enako pa velja tudi za učitelje ter da vsi dobro skrbimo za higieno.

Vse informacije o virusu in preventivnih ukrepih najdete na spodnjih straneh:

NAČIN MEDSEBOJNEGA KOMUNICIRANJA IN OBVEŠČANJA (s klikom na modro obarvano besedilo, boste preumerjeni na spletno stran)

 1. Ker se razmere in ukrepi za zajezitev virusa hitro spreminjajo, svetujemo, da se redno seznanjate in upoštevate priporočila Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ). NIJZ je ključna nacionalna kontaktna točka, ki izvaja stalne ocene tveganj za javno zdravje v Sloveniji na osnovi epidemioloških podatkov v svetu in doma. NIJZ je ključna točka v sistemu medsebojnega obveščanja in zagotavlja stalno dosegljivost. Na tej osnovi NIJZ pripravlja:
 • Redna obvestila in priporočila o tveganjih za javno zdravje;
 • Obvestila z oceno tveganja in priporočila ob dogodkih v svetu in doma, ki lahko pomenijo visoko tveganje za javno zdravje;
 • Zavodi poročajo NIJZ in MIZŠ v primeru, da zaznajo morebitna tveganja za javno zdravje ali pridobijo informacijo o dogodkih, ki predstavljajo tveganje za zdravje Ijudi.
 1. Ministrstvo za zdravje zagotavlja ažurne informacije glede aktualnega stanja in predstavlja osnovno vstopno točko za vse informacije glede potrebnega ravnanja.,
 1. Ministrstvo za zunanje zadeve ažurno seznanja javnost na spletni strani in svojih družbenih omrežjih (@MZZRS) glede na sprejete ukrepe v sosednjih državah. Konzularna služba MZZ, veleposlaništvo RS v Rimu in Pekingu in Generalni konzulat RS v Trstu so v stikih z italijanskimi in kitajskimi oblastmi in redno spremljajo situacijo.
 1. Informacije glede izpostavljenosti posameznih držav po svetu so na voljo tudi na European Centre for Disease Prevention and Control.
 1. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ažurno spremlja vse komunikacijske točke in redno posodablja informacije na svoji spletni strani ter na spletnih družbenih omrežjih MIZŠ.

V želji zagotovitve varnosti in zdravja za vse učence in sodelavce OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu, vas prosimo in pozivamo, da upoštevate zgoraj navedena navodila in spremljate informacije o trenutnem stanju.

Priponki

Navodila_higiena_rok

Navodila_higiena-kaslja

Lepo Vas pozdravljamo,

Zdravko Jamnikar, ravnatelj

(Skupno 492 obiskov, današnjih obiskov 1)