Kratki nasveti staršem za pogovore z otroki

 

Na parkirišču pred lekarno sem danes mimogrede slišala, ko je malček resno vprašal očeta:” Ati, a bomo mi tudi umrli zaradi korona virusa?”

Deček je bil verjetno priča pogovora med odraslimi o razmerah v državi in je svoji starosti primerno vse, kar je slišal, vzel dobesedno.

Razmere, v katerih se počutimo negotovi, ker nimamo več sami nadzora nad svojo življenjsko situacijo in ker ne moremo ali pa le delno lahko predvidimo jutrišnji dan, lahko sprožijo občutke tesnobe tako pri odraslih kot tudi pri otrocih.

Za otroke je obnašanje odraslih kakor kompas – skozi reakcije staršev si interpretirajo življenjske okoliščine. Zato staršem svetujemo, da, če se le da, ostanejo mirni, z otrokom pa se o nastali situaciji pogovarjajo. Lahko pričakujemo, da bodo zaradi zaprtja šol in vrtcev, kar je že samo po sebi zelo nenavadna situacija, mogoče imeli več vprašanj v zvezi z dogajanjem.

Navajamo nekaj napotkov za pogovor z otrokom.

Pogovoru o virusu se ne izogibajte. Prikrivanje informacij, kakor tudi nepreverjene informacije ali informacije iz nestrokovnih virov, lahko povečajo stisko ali strah. Ne bojte se otroku povedati, če česa ne veste oziroma nimate odgovorov na vsa njegova vprašanja.

Pomembno je, da ste otroku na voljo, ter mu omogočite in dovolite, da spregovori o svojih čustvih. Tako boste spoznali otrokov pogled na situacijo. Morda je po nepotrebnem pretiran in katastrofičen in ga boste lahko pomirili.

Prilagodite informacije starosti otroka. Mlajši otroci bodo običajno imeli konkretna vprašanja, povezana z znanim okoljem (npr. ali lahko tudi jaz zbolim, kdaj bo moj vrtec spet odprt), starejši pa bolj kompleksna in splošna (npr. kaj bo s šolskimi ocenami, če se samoizolacija zelo podaljša ipd.).

Otroku dajte občutek varnosti in kontrole. Pojasnite mu, da zdravstvene in druge službe delajo vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo in ohranijo naše zdravje. Poučite ga, kaj lahko sami naredimo, da preprečimo širjenje okužbe. Kratek film na tej povezavi vam je lahko v pomoč pri tem, kako otroke skozi igro naučimo pravilnega umivanja rok.

V pogovoru se izogibajte katastrofiziranju in črnim scenarijem. V skladu z otrokovimi vprašanji, pa lahko omenite realne možnosti (npr. lahko se zgodi, da kdo od bližnjih zboli in bo potreboval zdravniško pomoč).

Vsakodnevna rutina nam vsem zmanjšuje negotovost, zato je priporočljivo, da v čim večji meri ohranite vsakodnevni ritem in rutino. Npr. če ima vaš otrok pouk na daljavo, naj bo to redno in v času, ko bi tudi sicer bil v šoli.

V podporo so vam lahko tudi naslednje spletne strani:

  • #tosemjaz – spletni portal namenjen otrokom in mladostnikom www.tosemjaz.net.
  • NeBojSe – spletni portal Društva za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami DAM www.nebojse.si

Ostanimo zdravi!

 

Pripravila šolska psihologinja

B. Tancer

 

(Skupno 147 obiskov, današnjih obiskov 1)