DAN SLOVENSKE HRANE

PETEK, 18. NOVEMBER 2022

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk

bo potekal pod sloganom

»Zajtrk z mlekom – super dan!«

Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo sadje slovenskega porekla.

Glavni namen projekta:
·       pomen čebelarstva in varovanja okolja,
·       pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano,
·       pomen kmetijstva in živilske industrije.
 
Pomen ČEBELARSTVA je bistveno večji, kot se ga zaveda večina splošne javnosti. Čebelarji skrbijo za čebele in posredno za okolje, saj so čebele glavne opraševalke. Glavni pomen čebelarstva je sicer opraševanje rastlin, poleg tega pa so čebelji pridelki cenjena živila.
Ljudje ki redno ZAJTRKUJEJO imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.
HRANA IZ LOKALNEGA OKOLJA je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in mineralov in posledično večjo hranilno vrednost. Prepoznavna pa so tudi po bogatem in tradicionalnem okusu. Zaradi bližine proizvodnje se uporablja manj škodljivih dodatkov.
Učitelji, vzgojitelji in starši – spregovorite o teh pomembnih temah, si oglejte kašen film, ustvarjajte, ali kako drugače obeležite ta dan.
 
Več lahko najdete na spodnjih spletnih povezavah:

Ministrstvo za okolje, gozdove in prehrano RS:
https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/
Čebelarska zveza Slovenije:
www.ohranimo-cebele.si
 
Povezava do zgibanke: http://www.ohranimo-cebele.si/Upload/files/cebelica-moja-prijateljica-16.pdf
 
Zgibanka »Čebelica, moja prijateljica« je letos izdana v elektronski obliki. Poučila nas bo o apiterapiji oziroma o tem, da so čebelji pridelki koristni tudi za naše zdravje. Namenjena je vsem otrokom v vrtcih in prvi triadi osnovne šole. Na dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka jo lahko kopirate oz. razmnožite, jo prikažete na projekciji ali pa jo posredujete staršem, da bodo zgibanko lahko otroci prebirali tudi doma.
 
Povezava do kratkega filma: http://www.ohranimo-cebele.si/default.asp?sif_co=45
 
(Skupno 138 obiskov, današnjih obiskov 1)