MINDFULNESS – ČUJEČNOST
Sevilja, junij 2022
Nedavna situacija, ki je pestila ves svet in ga dobesedno tudi ustavila, je prav tako vplivala na izobraževanja v okviru Erasmus+ K1. Ker vmes izobraževanja niso bila mogoča, je bil projekt za eno leto podaljšan. Tako imamo učitelji in drugi strokovni delavci zopet priložnost, da se lahko podamo na pot v neznano, širimo obzorja, pridobivamo nove izkušnje, nova znanja, poznanstva …
Na koncu šolskega leta, natančneje od 20. do 25. junija 2022, sva se skupaj s kolegico Anito Prikeržnik v okviru programa Erasmus+ udeležili izobraževanja z naslovom Mindfulness v Sevilji v Španiji. Nosilec izobraževanja je organizacija Idevelop s sedežem v Španiji.
Kaj sploh pomeni beseda »mindfulness«? V slovenskem prevodu je to »čuječnost«. Gre za poskus približati posamezniku razumevanje sebe in sedanjega trenutka ali enostavneje, gre za obliko »dela na sebi«. Pri delu pozornost usmeriš v lastne potrebe in če so le-te zadovoljene, upoštevane, si pri svojem delu učinkovitejši. In to velja tako za učitelje kot tudi za učence.
Skozi vso izobraževanje nas je vodila odlična psihoterapevtka, ga. Ana Aurora, veliko pozornosti smo posvečali dihalnim vajam in različnim tehnikam sproščanja (meditacija, joga …). Učili smo se pozornost preusmerjati na trenutno izkušnjo – ko si osredotočen na svoj dih, neprijetne občutke lažje preusmeriš in se spraviš nazaj v ravnovesje. Vsak dan smo izvedli kakšno delavnico za obvladovanje stresa ali za reševanje nekega problema tako v učilnici kot izven nje. Pri tem smo izmenjavali izkušnje, saj se je izobraževanja poleg naju udeležila še ekipa učiteljev iz Turčije, ena Hrvatica in en Nemec. Najbolj sva bili presenečeni nad številčno ekipo Turkov (5 žensk in 5 moških), ki jo je v Seviljo pripeljal njihov ravnatelj in se tudi sam udeleževal delavnic, saj spodbuja celostni pristop k čuječnosti.
Spoznavali sva tudi špansko kulturo in zgodovino, ki je izjemno bogata. Sevilja je glavno mesto v pokrajini Andaluzija ter četrto največje v Španiji. Mesto ima zelo bogato zgodovino in čeprav ima močan srednjeveški, renesančni in baročni pridih, se v mestu še najbolj čuti pridih arabske kulture. Bogata zgodovina se odraža tudi v prelepi
arhitekturi in številnih znamenitostih, kot so kraljeva palača Alcazar, stolnica sv. Marije,
Torre del Oro (zlati stolp), Plaza de Espana in še mnogo drugih.
Z izpeljavo izobraževanja sva obe zelo zadovoljni. In kaj sva pridobili? Seznanili sva
se s čuječnostjo, pridobili nekaj znanja, kako le-to vpeljati v svoje delo, spoznali in
navezali stike z učitelji iz drugih evropskih držav ter z njimi delili in izmenjali izkušnje,
spoznali druge kulture, način življenja …
Sva mnenja, da bi tako vrsto izobraževanja v današnjem času bilo potrebno izpeljati v
obliki delavnic najprej za celoten kolektiv, potem pa še za učence, torej k stvari
pristopiti celostno. Praksa čuječnosti namreč spodbuja k razvijanju sposobnosti, da si
znaš vzeti čas zase, da postaneš boljša oseba in da si se sposoben osredotočati na
stvari, ki so tebi pomembne in zate dobre, da znaš živeti v harmoniji z drugimi in da se
drugi tega učijo od tebe. Do tega pa ne pride iz danes na jutri, temveč je to proces, ki
traja dlje časa.
V kolikor bo le mogoče, se bova izobraževanj v okviru projekta Erasmus+ zagotovo še
udeleževali in vsrkavali nova znanja.
Anita Prikeržnik in Katja A. Rožič

(Skupno 420 obiskov, današnjih obiskov 1)