ŠOLSKI PARLAMENT 2023

Na OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu je 10. 2. 2023 potekal 33. šolski parlament z naslovom DUŠEVNO ZDRAVJE OTROK IN MLADIH.

Tema Šolskega parlamenta, ki nas bo spremljala v tem in prihodnjem šolskem letu, je duševno zdravje otrok in mladih. Izboru teme je botrovalo zaprtje šol, zaprtje družin med štiri stene, obvezne maske, pomanjkanje socialnih stikov, splošno osiromašenje življenja otrok, kar je pripeljalo do povečanega števila duševnih stisk med otroki in mladostniki. Duševno zdravje zajema preplet naših misli, čustev in doživljanja. Kaže se skozi pozitiven odnos do sebe, drugih in do sveta ter uspešno soočanje z izzivi vsakdanjega življenja. Da bi se bolje počutili, je pomembno tudi, da se ukvarjamo z aktivnostmi, ki nas veselijo in smo v njih dobri, da lepo ravnamo s seboj, da skrbimo za svoje telesno zdravje, da se družimo z ljudmi, v družbi katerih se dobro počutimo, da ne bežimo od težav, ampak se skušamo z njimi soočiti.

Izvedli smo ga v likovni učilnici, izvolili smo delovno predsedstvo šolskega parlamenta. Za predsednika smo izvolili devetošolca Jako Priteržnika, za člane pa: Blažko Finc , Mišo Žvikart, Julijo Gradišnik, Matijo Kaca in Žana Kotnika. Fotograf je bil Gašper Rader.

Otroški parlament je potekal v dveh delih. V prvem delu so učenci od 1. do 4. razreda predstavili svoje misli. Ugotovili so, da vsak dan izboljšujejo svoj odnos v razredu in bodo tako ravnali tudi v prihodnje, in sicer tako da ne bodo obrekovali, se norčevali, da bodo odgovorni do sebe in do drugih. Vsak učenec pa bo prispeval k temu, da se bodo v šoli vsi bolje počutili in da bodo spore reševali s pogovorom.

Od 5. do 9. razreda pa so učenci govorili o tem, kako bi izboljšali svojo samopodobo. Zaključili smo z ugotovitvami, da je lažje najti dobro lastnost pri prijatelju, kot pa pri samemu sebi, da včasih poznamo prijatelje bolje kot samega sebe. Pomembno je, da odkrijemo, kaj nam je všeč in kaj nam ni, kaj nas veseli, pri čem se počutimo prijetno. Prav je, da opazujemo, kako se obnašamo v družbi, kako do sošolcev. Ugotovili pa smo tudi, da nas pri drugih moti to, kar nas pri samemu sebi sploh ne moti,  torej pri sebi tega ne vidimo.

V razredih se bodo učenci trudili izboljšati odnose in jih vsakodnevno reševati. Učenci Osnovne šole Šmartno pri Slovenj Gradcu se bodo udeležili medobčinskega šolskega parlamenta, ki bo potekal 20. 2. 2023 v prostorih  mestne občine v Slovenj Gradcu.

                                                                                                                     Zapisala: Julija Gradišnik

(Skupno 220 obiskov, današnjih obiskov 1)