Včeraj, 18. junija 2024, smo se šestošolci odpravili na nepozabno ekskurzijo po Notranjski. Pod vodstvom izkušene vodičke smo obiskali tri naravne znamenitosti: Rakov Škocjan, Cerkniško jezero in Križno jamo.

Najprej smo se ustavili v Rakovem Škocjanu, kjer smo se sprehodili po čudoviti naravi in občudovali kraške pojave. Vodička nam je razložila nastanek doline ter pokazala Veliki in Mali naravni most, ki sta nastala zaradi udora stropa kraške jame.

Nato smo se odpeljali do Cerkniškega jezera, največjega presihajočega jezera v Sloveniji. Vodička nam je predstavila zanimivosti o jezeru, njegovi flori in favni ter o življenju ob njem. Učenci smo imeli priložnost opazovati kače v njihovem naravnem okolju.

Po obisku jezera smo se ustavili na kosilu v bližnji piceriji, kjer smo se okrepčali s slastno pico. Prijetno druženje in odlična hrana so nas napolnili z energijo za nadaljevanje ekskurzije.

Zadnja postaja je bila Križna jama, ena najlepših in najbolje ohranjenih turističnih jam v Sloveniji. Vodiči so nas razdelili v tri skupine, nas popeljali skozi skrivnostne podzemne hodnike in nam razložili, kako so nastale kraške oblike in jezera v jami. Učenci smo bili še posebej navdušeni nad vožnjo s čolnom po podzemnem jezeru.

Ekskurzija je bila poučna in zanimiva, mi pa smo se vrnili polni novih znanj in lepih vtisov. Veselimo se že naslednjih dogodivščin!

Šestošolci z učitelji

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)