Drage bralke, dragi bralci!

Čeprav so za nekatere učence vrata naše knjižnice zaprta, nisem pozabila na vas. Tisti, ki ste si knjige že izposodili, uživajte v branju in naj vas ne skrbi rok vračanja. Knjige vrnete, ko bodo vrata knjižnice za vas spet odprta.

Ker v knjižnico trenutno ne morete, vas vabim k branju e-knjig.

Ali veste, kaj so to e-knjige? E-knjige so elektronske knjige, ki jih beremo na zaslonu bralnika, tablice, računalnika ali pametnega telefona.

Spletni portal Biblos  ponuja elektronske knjige, ki si jih lahko izposodite s svojimi prenosnimi napravami (e-bralniki, pametnimi telefoni, tablicami in računalniki). Žal naša šolska knjižnica nima tega portala, imajo pa ga vse splošne knjižnice, tudi Splošna knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec.

Za izposojo e-knjig potrebujete:

Številko članske izkaznice in geslo, ki ga že uporabljate za storitev Moja knjižnica v sistemu COBISS+.

Tole je povezava: http://www.sg.sik.si/novice/elektronske-knjige-na-portalu-biblos.html.

Nazorna navodila, kako si uredite vse potrebno za branje elektronskih knjig preko portala Biblos, najdete na tej povezavi  https://www.biblos.si/kako-deluje.

Marsikaj zanimivega se najde tudi na Digitalni knjižnici Slovenije – dLib.si. Tu se ni treba registrirati, ponuja pa knjige, revije, glasbo … Pobrskajte in boste videli. In še povezava: http://www.dlib.si/.

Do knjig pa lahko preko spleta dostopate tudi na Genija dLib. Kliknite tukaj. Trenutno lahko dostopate do 80 naslovov. Večinoma gre za klasična dela slovenske književnosti.

Nekatere vsebine knjig lahko najdete tudi ne spletni strani Wikivir. Povezava https://sl.wikisource.org/wiki/Glavna_stran. V okence za iskanje vpiši ime in priimek avtorja oz. avtorice ter naslov knjige, lahko pa tudi oboje. 

Sezname za bralno značko najdeš na spletni strani šole pod zavihkom  učenci, šolska knjižnica, bralna značka.

Brezplačne zvočne knjige (audiobooks) najdeš na tej povezavi

https://www.audibook.si/?download=&_branch_match_id=768385108734932539.

Umetnine iz Narodne galerije ogledaš na lastnem računalniku. Oglej si stalno zbirko na tej povezavi https://www.ng-slo.si/si/stalna-zbirka.

Privošči si virtualni sprehod po zbirki, ki je narejen s pomočjo Google zemljevidov https://www.ng-slo.si/si/virtualna-galerija.

Vse dobro

Vaša knjižničarka, Irena Vitrih

(Skupno 251 obiskov, današnjih obiskov 1)