MI2 NA MALTI

V mesecu aprilu sva se v okviru EU programa Erasmus + udeležili tečaja angleščine na Malti. Seminar je potekal v kraju St. Julians pod okriljem  organizacije ETI, eni večjih izobraževalnih ustanov za učitelje na otoku. V skupino nas je bilo vključenih osem učiteljev iz različnih držav: Poljske, Nemčije, Francije, Italije in Slovenije. Seminar je bil zelo intenziven, saj smo učitelji ves čas aktivno sodelovali.

Namen najinega izobraževanja je bil v prvi vrsti obnoviti in nadgraditi znanje angleškega jezika, saj je znanje tujih jezikov za učitelje v tem času pomembno za strokovno izpopolnjevanje in spremljanje razvoja pedagoške prakse kot tudi za krepitev medkulturnih vezi.

Ker sva v svoje delo želeli vnesti metode in oblike dela tudi drugih tujih strokovnjakov ter sodelovati in vzpostaviti mednarodno mreženje z drugimi šolami v tujini, je bila to za naju odlična priložnost.

Nad samo organizacijo in izvedbo izobraževanja sva bili zadovoljni, saj sva izboljšali  svoje znanje jezika in vzpostavili nekaj stikov z učitelji iz Evrope. Skupaj smo spoznavali kulturo drugih držav ter si med seboj izmenjavali izkušnje in različne učne metode.

Nekaj zanimivosti o Malti …

Malta je majhna in gosto naseljena otoška država v južni Evropi v osrednjem Sredozemskem morju. Od Slovenije je kar 64-krat manjša, a ima najvišjo gostoto prebivalstva v Evropski uniji. Glavno mesto je Valletta, ki je najmanjša prestolnica na svetu. Denarna enota je evro. Ima zelo bogato kulturno dediščino. Zaradi svojega ključnega strateškega položaja sredi Sredozemskega morja je bila v vsej svoji zgodovini križišče zelo različnih kultur. Vse do leta 1964 je bila angleška kolonija, kar se pozna še danes. Od leta 2004 je članica Evropske unije. Uradna jezika sta malteščina in angleščina. Od Angležev so prevzeli tudi nekaj kulinarike ter vožnjo po levi strani ceste. V kulinariki je čutiti vpliv arabskega, angleškega in italijanskega sveta.

Na Malti lahko občudujete zgodovino, kulturo in naravo. Na majhnem prostoru ima zbranih neskončno znamenitosti in lepot narave.

 

 

Valetta

 

 

 

 

 

Dingli cliffs

 

 

 

 

 

 

 

Sostolnica svetega Janeza  v Valletti na Malti, posvečena svetemu Janezu Krstniku.

 

 

 

 

 

 

 

Opazi se tudi, da ekološka osveščenost ni njihova največja skrb.

 

 

 

 

 

 

Promet na Malti je precej kaotičen. Zaskrbljujoč je podatek, da je na otoku s populacijo 430.000 ljudi več kot 346.000 vozil. Parkirišče si je potrebno tukaj rezervirati na prav poseben način.

 

 

 

 

 

Še na en zanimiv podatek:  na Malti je kar 365 cerkva, torej za vsak dan v letu ena in povprečno več kot ena cerkev na vsak kvadratni kilometer otoka.

 

                              Marija Zaljuberšek Friškovec

Anita Prikeržnik

VIRI:

https://sl.wikipedia.org

https://europa.eu/european-union

https://www.rtvslo.si/tureavanture

 

(Skupno 129 obiskov, današnjih obiskov 1)