Na Osnovni šoli Šmartno pri Slovenj Gradcu že devetič zapored aktivno obeležujemo mednarodni dan strpnosti, ki ga praznujemo 16. novembra. Naš cilj je otrokom približati teme strpnosti in jim razložiti, kaj strpnost je ter kaj ni.

Zavedamo se naraščajoče problematike nasilja, zato si prizadevamo, da otrokom predstavimo čim več vsebin, ki so pomembne za njihov in naš razvoj, da bomo lažje in odgovorneje krmarili skozi življenje. Verjamemo, da lahko vsak posameznik prispeva svoj delček k boljšemu počutju, ne glede na to, kje smo in kaj počnemo.

Učenci 2. a razreda so se podali na pot podrobnejšega raziskovanja strpnosti. Sodelovali so v pilotnem projektu ‘Strpnost je kul’, kjer so v okviru natečaja ‘Naša zgodba’ posneli edukativno dramsko igro o strpnosti. Naslov igre je ‘Ta pjesneta čjka j’ in temelji na resničnih dogodkih (osebe so izmišljene). Nastala je v sodelovanju z Društvom Eksena, ki je pokrovitelj projekta, sofinanciranega s strani Evropske unije.  Mentorji Ivica Kovač Fijavž, Marko Laznik, Lidija Mlinšek in Katarina Kotnik so vodili učence skozi proces ustvarjanja. Na natečaju so osvojili 1. mesto, za kar so prejeli svečano plaketo v hiši Evropske unije v Ljubljani. Med člani strokovne komisije, ki je izbrala najboljše edukativne igre, je bila mag. Nina Koželj, generalna direktorica Direktorata za kaznovalno pravo in človekove pravice pri Ministrstvu za pravosodje. Gostja svečane podelitve je bila tudi dr. Stanka Preskar, namestnica direktorja Zavoda RS za šolstvo, ki je v svojem govoru izjemno pohvalila projekt ter mu pripisala velik pomen.

Največja vrednost filmčka je v tem, da poudari pomembnost reševanja različnih problemov na strpen način. Teoretično znanje, ki so ga učenci pridobili, je bilo podkrepljeno z reševanjem tekočih praktičnih težav, kar je za njihov nadaljnji razvoj, za življenje izjemno pomembno.

Na Osnovni šoli Šmartno pri Slovenj Gradcu se zavedamo, da je potrebno vsebine strpnosti vnašati že med naše najmlajše. Z velikim veseljem pa se temam o strpnosti priključujemo tudi starejši, da spoznamo, kaj strpnost v resnici je.

Povezava do videa

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)